Kreativke u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja obilježen je suradnjama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. Manifestacija je obilježena obiteljskom radionicom oslikavanja svile. U akciji su sudjelovale članice Kreativne radionice Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.

Ovoj radionici predhodio je posjet likovne pedagoginje MMSU-a, Ivane Lučić. Radionica je održana  u prostorijama Udruge, na kojoj je gospođi Lučić demonstrirana tehnika oslikavanja svile. Likovni pedagog, voditeljica radionice, Mirjana Marin je Ivani specificirala materijal, boje i pomagala potrebna za izvođenje radionice.

Cilj Međunarodnog dana muzeja je podizanje svijesti o činjenici da su muzeji važno sredstvo razmjene, bogaćenja kultura i razvoja međusobnog razumjevanja, suradnje i mira među narodima. Poticaj za obilježavanje ovoga dana iniciran je od strane organizacije ICOM, 1977. godine, a obilježava se 18. Svibnja, kao i drugim aktivnostima tijekom cijelog mjeseca.

U utorak, 16. svibnja 2023. godine u popodnevnim satima, muzejska pedagoginja sa suradnicama dočekala je majke, bake, djevojčice, članice kreativne radionice sa mentoricom. Nakon predstavljanja i međusobnog upoznavanja uslijedile su pripreme za rad. Kako je većini prisutnih ovo bio prvi susret sa osobama oštećena vida te kako bi se svi osjećali što ugodnije i opuštenije, članice su prisutne upoznale sa načinom komunikacije sa slijepim osobama.

Na inkluzivnoj radionici „Dodir svile“ članice Kreativne radionice upoznale su  zainteresirane sa svojom tehnikom oslikavanja koju izvode uz mentorstvo i podršku likovnog pedagoga Mirjane Marin. Članice su se predstavile sa svojim radovima i dale upute kako nakon oslikavanja tretirati svilu. Tom su prigodom članice naše  Udruge Ljiljana Tić, Vesna Prešnjak, Božica Muškardin, Vera Prouči i Mirjana Marin, postepeno korak po korak demonstrirale zainteresiranima proces rada. Nakon oslikavanja krenulo se u posturpak fiksiranja boje tehnikom sušenja pomoću fena. Kada su se šalovi osušili, uslijedio je dugoočekivani trenutak u kojem se pred očima kreativki ukazala ljepota i sklad boja.

 Cijeli daj zanimljivi i uzbudljivi proces završen je finalnim korakom u kojem je Mirjana Marin peglanjem šala dodatno zapekla boju kako bi ostala trajna i kako se ne bi ispirala sa tkanine. Tako su nastali novi,unikatni, šareni šalovi od svile.

I na kraju jedan sitan,ali važan detalj, šal je potrebno osvježiti omekšivačem kako bi se osjetio i željeni miris, naglasila je Mirjana.

Ova radionica ostavila je poseban dojam na sve sudionike. Stekla su se neka nova poznanstva, ovladalo se nekim novim vještinama, a sjećanje na ovaj događaj još će dugo pamtiti, rekle su sudionice ove edukativne radionice.

Moramp svakako pohvaliti i naše mlade snage koje su sudjelovale u ovoj radionici. Naime, na radionici je sudjelovalo 9 djevojčica u dobi 8-11 godina kao i 6 odraslih osoba (majke i bake), 3 djelatnice muzeja, 4 slijepe članice Udruge i likovni pedagog – voditeljica kreativne radionice.