Dan otvorenih vrata u Udruzi slijepih Primorsko – goranske županije

Pozivu Ureda za udruge Vlade RH odazvala se i Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, koja je na Pavlinskom trgu 4, u četvrtak 01. lipnja 2023. godine otvorila svoja vrata nositeljima lokalne vlasti, predstavnicima institucija, organizacijama civilnog društva, građanima, osobama oštećena vida, članicama i članovima Udruge, članovima njihovih obitelji i prijateljima. 

74 godine svog rada i djelovanja na području Primorsko-goranske županije,  Udruga je usmjerila na poboljšanje kvalitete života osoba oštećena vida, povećanje uključenosti slijepih osoba u lokalnu zajednicu i senzibiliziranje javnosti za njihovu problematiku. Udruga slijepih Primorsko-goranske županije provodi niz projekata i programa te je uključena u brojna događanja čiji je cilj aktivna participacija njenih članova. U sklopu manifestacije, posjetiteljima su prestavljene dvije izložbe, izložba tiflotehničkih pomagala kojima se u svakodnevnom životu i radu koriste slijepe osobe i izložba radova članova Kreativne radionice. 

Posjetitelji su tako mogli sa zanimanjem razgledati mnoge radove bivših i sadašnjih članova radionice. Riječ je o uporabnim i ukrasnim predmetima i skulpturama. Svi predmeti su izrađeni od prirodnih materijala (drvo, kamen, papir, svila, konop i vuna). Članice i članovi uključeni su u brojne edukativne, sportske, kulturne, zabavne i humanitarne aktivnosti.  Posjetitelji su se tako mogli upoznati i s Brailleov-im pismom. Brailleovo pismo osnova je pismenosti slijepih osoba uz taktilne slikovnice, knige na Brailleovom pismu i uvećanom tisku, reproduktori i snimači, elektronička povećala, računala i pametni telefoni su pomagala koja slijepim osobama omogućavaju obrazovanje koje je temeljni preduvjet za zapošljavanje. Nakon demonstracije i uz našu podršku i pomoć zainteresirani posjetitelji su i sami pokušali pisati Brailleovo pismo ručno pomoću tablice i šila i Brailleova pisaćeg stroja. Radeći na računalima i pametnim telefonima slijepe osobe se koriste čitačem zaslona i govornom jedinicom za što su posjetitelji iskazali zanimanje i pozorno su pratili prezentaciju vještina rada na spomenutim pomagalima.  

Posjetitelje kojima je ovo bio prvi susret sa slijepim osobama, educirali smo  na koji način pravilno pristupiti slijepoj osobi, kako uspostaviti komunikaciju sa njom te kako joj pružiti pomoć i podršku u određenim nastalim situacijama.  

Ovim poučnim edukativnim događajem poslali smo snažnu poruku javnosti podižući razinu svijesti o nužnosti uključivanja slijepih osoba u aktivan život zajednice bez obzira na ograničenja, prepreke i poteškoće sa kojima se osobe oštećena vida suočavaju u svakodnevnom životu.