Tradicionalni susret žena

Udruga slijepih Primorsko-goranske županije bila je domaćin ovogodišnjeg tradicionalnog susreta Sekcije žena triju prijateljskih Udruga slijepih: Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke županije i Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. Naime, ovo je 13. susret, što je već postalo tradicijom. Cilj ovakvih susreta je druženje žena, razmjena iskustava, obilazak grada u koji dolaze, te upoznavanje s njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima.

Spomenuti susret se održao u subotu 19. svibnja 2018. godine. Oko 9,00 sati u Rijeku su stigle žene iz Pule i Karlovca. U prostorijama Udruge slijepih PGŽ dočekale su ih predstavnice Sekcije žena naše Udruge, gdje su im izrazile riječi dobrodošlice. Prisutne je srdačno pozdravio i pjesnik Kuzman Landeka, koji im je u znak dobrodošlice recitirao svoje pejzažne i ljubavne stihove. Ujedno im je darovao svoju knjigu poezije “U zagrljaju mora”. Za sve gošće pripremljen je domjenak i prigodni i pokloni.

Oko 10,00 sati predsjednica Sekcije žena Ljiljana Tić povela je gošće u Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Tamo ih je dočekao župnik Sanjin Francetić, koji im je govorio o povijesti ove najstarije crkve u Rijeci. Zatim je gošće povela u Katolički skaut koji se nakazi nasuprot Crkve Marijina Uznesenja. Vjeroučitelj Marin Miletić upoznao ih je s aktivnostima i značenjem riječkih katoličkih skauta.

Oko 12,00 sati žene su se uputile u Martinovo Selo na Grobnik, gdje su posjetile Zavičajni muzej i vodeni mlin na Rječini. U muzeju su pogledale postav preko 500 izložaka koji ponosno svjedoče o bogatoj grobničkoj povijesti. Posebno su im bili zanimljivi predmeti i sredstva za rad koje su koristile grobničke mlikarice. Žene su ujedno posjetile drveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu, kojeg danas održava Bruno Kukuljan. Ovo je posljednji od 27 mlinova na Rječini. Nije samo jedina vodenica u Primorsko-goranskoj županiji već i prava turistička atrakcija koju tijekom godine posjeti na desetke tisuća znatiželjnika. I naše gošće su imale prilike kupiti svježe kukuruzno i pšenično brašno u mlinu.

Oko 14,00 sati za gošće je upriličen ručak u restoranu “Rječina” u Dražicama, gdje su uživale u domaćim specijalitetima. Nakon ručka organiziran je ples. Za glazbeni dio programa pobrinuo se Boris Đunđek koji je kao i uvijek zvucima harmonike uveseljavao ženska srca.

Uživajući u sunčanom svibanjskom danu, ugodnom druženju i razgledavanju našega kraja, žene prijateljskih udruga ponijele su lijepe dojmove iz grada na Rječini.