Put oko svijeta u 80 dana

Put oko svijeta u 80 dana naziv je predstave koju je HNK Rijeka  pomoću prijemnika omogućio pratiti slijepim osobama. Prva prilagođena predstava prikazana  je u četvrtak 28. prosinca 2017. godine s početkom u 19,30 sati u Hrvatskom kulturnom  domu na Sušaku. Audiodeskripciju je čitato glumac ansambla Hrvatske drame Denis Brižić.

Roman Put oko svijeta u 80 dana pustolovni je roman objavljen 1873. godine, a označava vrhunac putopisnih fikcija Julesa Verna. Glavna okosnica romana jest oklada između engleskog džentlmena Philleasa Fogga i njegovih kolega iz kluba Reform u 20.000 funti da će Fogg, kao što i sam naslov sugerira, napraviti krug oko svijeta u 80 dana. Fogga pokreće želja za izazovom i poriv da sam postigne nešto veliko.

Jules Verne u ovom romanu, kroz avanture koje Fogg prolazi na putovanju, opisuje cijeli svijet, različite kulture, krajolike, gradove, pa i čitava društva.

Zagrebačka Udruga Alternator za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti donirala je HNK Rijeka, zahvaljujući partneru projekta ‘Uključi me kulturno’, tvrtki DM-Drogerie Markt, dvadeset prijemnika koji omogućavaju slijepima  praćenje predstave.

O prilagodbi predstave za slijepe za  Dobro jutro, Hrvatska govorili su Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame, Denis Brižić, glumac Hrvatske drame, Emil Mandarić, predsjednik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije i Vesna Krešić, članica Udruge, koja organizira dolaske članova Udruge u kazalište.

Na pitanje novinarke što to znači da slijepe osobe mogu pratiti  predstavu, Vesna Krešić,  predstavnica Udruge slijepih PGŽ,  koja se brine za nabavu karata u suradnji sa HNK Rijeka,  odgovorila je: “To nam puno znači, jer su nam prijemnici olakšali praćenje predstave, upozorava nas što se zbiva na sceni s obzirom da ne vidimo. Taj nam je aparat omogućio da možemo pratiti predstavu”. Napomenula je  kako već punih 17 godina surađuje s HNK Rijeka, te sa članovim Udruge posjećuje redovito  operu i balet.

Predsjednik Udruge slijepih PGŽ, Emil Mandarić,  naglasio je da  se trudi da slijepe osobe ne izostanu iz riječkog društvenog života. Udruga se zalaže da kroz svoje razne programe i projekte  slijepe osobe  uključi u život zajednice, jer oni jesu sastavni dio ovoga grada i kroz svoje razne akcije doprinose životu i kulturi našega  grada.

Glumac Hrvatske drame, Denis Brižić, opisao je na kojem principu rade prijemnici. Naglašava kako prati radnju koja se događa na sceni, dok slijepi posjetitelji  na jedno uho slušaju dijalog glumaca na sceni. On nastoji da im preko ovog uređaja  opiše promjene na sceni, kretnje glumaca i stvori sliku o tome.

Riječko kazalište Ivana pl. Zajca za članove Udruge slijepih  PGŽ ulaznice uvijek daje gratis. Ovu predstavu posjetilo je petnaestak njenih članova.

Riječki HNK i  dalje će  tijekom sezone nastaviti prilagodbu određenih dramskih predstava slijepim osobama.