Projekcija filma sa audiodeskripcijom u sklopu Dana otvorenih vrata udruga

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruga na poziv Ureda za Udruge Vlade RH, u petak 02. lipnja 2023. godine, u društvenim prostorijama Udruge slijepih Primorsko-goranske županije održana je projekcija filma „Maršal“.

Predsjednik Udruge, Emil Mandarić, tom je prilikom pozdravio goste, producenticu History film festivala i Istra filma, gospođu Tihu Modrić i njenog suradnika zadužena za projekciju filma, a članicama i članovima Udruge zahvalio se na dolasku i interesu za ovo događanje. Emil se prisjetio početaka suradnje, razgovora i dogovora da se dokumentarni filmovi u sklopu History film festivala od 2019. godine prilagođavaju gluhim i slijepim osobama. Do 2021. godine, audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe i tumačenjem na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe, u  sklopu History film festivala direktora Bernardin Modrić, prilagođeno je desetak dokumentarnih filmova koje su odabrali predstavnici Udruga slijepih i gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije.

Nakon smrti režisera i direktora History film festivala, Bernardin Modrić, Udruge su nastavile suradnju sa producenticom Festivala i Istra filma, Tihom Modrić. Gospođa Tiha se zahvalila Udruzi na organizaciji projekcije i nastavku suradnje. Prije projekcije prisutnima je objašnjeno kako se filmovi prilagođavaju te kako opis scena između dijaloga utiče na bolje razumijevanje sadržaja filma. Tijekom proteklih godina rada na  prilagodbi filmova, audiodeskripciju, opise scena između dijaloga radio je riječki kazališni glumac, Denis Brižić.

Film „Maršal“ je satira koju je 1999. godine režirao Vinko Brešan prema scenariju napisanom uz oca Ivu Brešana. Članice i članovi su sa zanimanjem pratili film. Nakon projekcije u razgovoru sa gospođom Tihom, članovi su iznijeli svoje dojmove. Pojedincima se nije svidjela tema filma, nekolicina je izrazila želju za nekim humorističkim sadržajem dok bi jedna članica voljela gledati film sa ljubavnom tematikom prilagođen i sa audiodeskripcijom dostupan za gledanje i osobama oštećena vida. Producentica je obećala da će se javiti kroz par dana sa prijedlogom filmova prema željama koje su u razgovoru sa njom iznijeli članovi i članice.