Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u Udruzi

15. Listopad, Međunarodni dan bijelog štapa. Na Pavlinskom trgu, u društvenim prostorijama dočekali smo prve današnje posjetitelje.

Snimateljica i novinarka lokalne TV postaje „Kanal Ri“ posjetile su nas kako bi snimile prilog o aktivnostima, projektima i problemima koji se vezuju uz život osoba oštećena vida. Predsjednik Udruge  Emil Mandarić naglasio je kako već dugi niz godina ponavljamo iste probleme, te kako se oni ne rješavaju pojavljuju se i novi. Obrazovanje slijepih osoba kao jedan od preduvjeta zapošljavanju, digitalna pristupačnost, inkluzivni dodatak, sustavno financiranje Udruga i Saveza osoba s invaliditetom, pristupačnost javnih površina i pristupačnost javnog gradskog prijevoza su dio svakodnevnih problema sa kojima žive slijepe i slabovidne osobe u našoj županiji, ali i diljem cijele Hrvatske.  Dopredsjednik Udruge Villiam Jelušić istaknuo je važnost podrške koja je potrebna slijepim osobama u svakodnevnom životu. Psa vodiča Stila i člana Udruge Nenada Markovića, novinarka i snimateljica su susrele na riječkom korzu. Kako je Nenad osoba koja pored oštećenja vida ima i oštećenje sluha, pas vodič mu je izuzetno važan i bez njegove pomoći mobilnost i kretanje bi Nenadu bila otežana.

Oko 09 i 30 u pratnji učiteljice Christiane Jelače došli su osnovnoškolci, učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Pećine“. Godina u kojoj Udruga slijepih Primorsko-goranske županije obilježava 70 godina rada i djelovanja, bila je dodatni motiv za današnju posjetu. Nakon pozdrava, gostima smo predstavili tiflotehnička pomagala sa kojima se u svakodnevnom životu koriste osobe oštećena vida. U tiflo-izlogu učenici su mogli vidjeti razvoj tiflo-pomagala kroz povijest. Posebno zanimanje učenici su iskazali za pisanje Brailleova pisma, ručno pomoću tablice i šila i strojno pisanje sa Brailleovim pisaćim strojem. Dopredsjednik Villiam i članica Marija Vidmar, pozvali su učenike da odigraju turnir u pikadu sa govornom jedinicom, popularnoj igri među slijepima. Trenutcima provedenim u igri i zabavi došao je kraj, potrebno se vratiti u školske učionice i nastaviti obrazovni program. Pozdravili smo se  s obećanjem za neki novi susret.

U popodnevnim satima,  u pratnji odgajateljica Klare Cvetković i Dolores Vitas, Udrugu je posjetila nova generacija učenika Učeničkog doma „Podmurvice“.  Predsjednik i tajnik, upoznali su goste s radom Udruge, predstavili tiflotehnička pomagala, te kako pristupiti slijepoj osobi i na koji način komunicirati sa njom. Učenici su se okušali u igri pikada sa tajnikom Ivanom Kombolom i članom Milutinom Topićem i ubrzo shvatili da im je potrebno još dosta vježbe kako bi bili dostojni protivnici slijepim pikadistima.

Susretima poput ovoga razvija se empatija  prema potrebama drugih i drugačijih. Razvijanjem empatije mlađih članova zajednice stvaramo preduvjete za bolje i humanije društvo.