Obilježavanje Međunarodnog dana žena u Udruzi slijepih PGŽ

8. ožujka velik dio razvijenog svijeta slavi Međunarodni dan žena. To je ujedno dan kada ženama, majkama, sestrama i prijateljicama izražavamo posebno poštovanje i zahvalnost za sva dobra učinjena tijekom godine. Naime, one to zaslužuju svaki dan, a posebno 8. ožujka kada je njihov dan. Buket prvog proljetnog cvijeća i nekoliko lijepih riječi, zasigurno će na ovaj dan obradovati svaku ženu.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava raznim umjetničkim performansama, koncertima, marševima, govorima i konferencijama, a svako od tih događanja jednako je posebno i inspirativno.

Djevojke, žene, mame, sestre, prijateljice –  svaka ženska osoba ovoga dana osjeća se najposebnije na svijetu. I zapravo ovaj dan predstavlja kako bi se sve žene  na svijetu trebali osjećati svaki dan.

Ususret 8. ožujku, žene Udruge slijepih Primorsko-goranske županije obilježile su Dana žena u prostorijama naše Udruge. Proslava se održala u  četvrtak 7. ožujka 2019. godine  s početkom u 16,00 sati. Pozivu žena odazvao se velik broj članstva kako bi zajedno podijelili radost i proslavili ovaj svečani praznik. Prilikom susreta, ženama se najprije obratio predsjednik Udruge slijepih Rijeka, Emil Mandarić s prigodnim riječima, te im poželio ugodan i lijep Dan žena i ostvarenje svih njihovih ženskih prava. Tom prigodom ženama je uručio cvijeće, to jest, cvjetne lončanice jaglaca u raznim bojama.

Za sve prisutne pripremljen je domjenak i bezalkoholna pića, a naše vrijedne i drage članice priredile su kao i svaki put bogat izbor raznih slastica, te smo uživali u slatkim zalogajima.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 2019., Europski parlament stavlja naglasak na žene u politici. Time se želi naglasiti ogroman doprinos koji žene daju u politici na europskoj i nacionalnoj razini te povećati prisutnost žena na visokim menadžerskim funkcijama, a posebice poziva žene na glasanje i kandidaturu na sljedećim europskim izborima.

Zadnjih godina ovaj praznik u našoj zemlji nije osobito slavljen, jer se smatralo da je to komunistički praznik. Sa društvenim promjenama mijenjao se i stav prema proslavi Dana žena. Nakon desetogodišnjeg zastoja kada se 8. ožujak slavio u sjeni, opet je oživio i dobio nekadašnji sjaj. Naime, razbijen je tabu da je Dan žena komunistički praznik.

Istog dana, tj., 7 ožujka , predsjednica Sekcije žena, Ljiljana Tić, organizirala je ručak za 15 žena u restoranu “Sunce”,  koji su same financirale.

Za muzički dio pobrinuo se Boris Đunđek,  koji je  neumorno sviralo na harmonici, uz čije smo taktove plesali do kasnih večernjih sati, slaveći Međunarodni dan žena.