Maskenbal u Udruzi slijepih Primorsko – goranske županije

Uoči 36. Međunarodnog riječkog karnevala, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije organizirala je  28. veljače 2019. godine maskenbal u svojim poslovnim prostorijama, kako bi  i njeni članovi bili dio karnevalske manifestacije.  Svečanost je počela u 16,00 sati. Kao i prethodnih godina,  mašti u izboru maski  nije bilo kraja. Maškaralo se i staro i mlado, dakle, generacije svih uzrasta. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti  rezultiralo je novim kreacijama u skladu  s vremenom u kojem se nalazimo.

Za sve prisutne priređen je domjenak i bezalkoholni napitci. Uz to  naše vrijedne članice ispekle su razne karnevalske kolače: fritule, krafne, kroštule i sl.,  te su na taj način iskazale svoju pažnju i prijateljstvo prema svima koji su prisustvovali na ovoj tradicionalnoj karnevalskoj manifestaciji.

Cjelovečernji maskirani bal  bio je popraćen zvukovima harmonike, na kojoj je svirao naši dugogodišnji neumorni zabavljači Boris Đunđek.

Prepušteni maškaranom ludilu i preodjeveni u drugu osobu, osjećali smo se opušteno i neopterećeni aktualnom problemima. Uz dobru glazbu,  ugodno društvo  i karnevalske kolače zadržali smo se do kasnih večernjih sati.

Pravo maškarano ludilo održano je 3. ožujka 2019. godine, kada je u Rijeci održan 36. Međunarodni riječki karneval.  Korzo je izmamilo rekordan broj gledatelja –  oko 120.000 ljudi pratilo je  više od 11.000 sudionika u 110 maškaranih grupa sa 67 alegorijskih kola. Rijeka je tada bila najmaškaraniji grad na svijetu.

Osim građana Rijeke i Primorsko-goranske županije, veliko finale 36. Riječkog karnevala pratilo je mnoštvo domaćih i stranih gostiju, i to iz Francuske, Italije, Slovenije, Engleske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovačke.

Riječki karneval ima dugu tradiciji te predstavlja važan dio kulturne baštine ovoga kraja. „Karneval je imao i posebno mjesto u našoj kandidaturi za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. u kojoj smo rekli da će cijeli projekt koji će se te godine odvijati ustvari i početi Riječkim karnevalom, kao jednim od velikih i značajnih događanja s naglašenom kulturnom baštinom, ali i naglašenim interesom turista“..

Tradicionalno na samom kraju festivala, karnevalskom trasom  prodefilirali     su Halubajski zvončari, opremljeni maskama životinjskog izgleda. Ogrnuti su ovčjim  kožama i velikim zvonom na donjem dijelu leđa. Na glavi imaju posebno stilizirane maske – čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. U rukama imaju baltu ili bačuku – stilizirani buzdovan. Svojim impresivnim scenskim nastupom prvorazredna su turistička atrakcija i izazov za znanstvena proučavanja. Poznati su daleko izvan regionalnih granica. Stalni su sudionici međunarodnog “Riječkog karnevala”, najvećeg u Hrvatskoj i jednog od najpoznatijih i najatraktivnijih u Europi.

Po završetku karnevalske povorke upriličeno je paljenje pusta na moru ispred Gata Karoline Riječke, nakon čega se većina sudionika povorke i gledatelja nastavila zabavljati na mnogobrojnim karnevalskim feštama u  ugostiteljskim objektima u centru grada.

2019. godine  Međunarodni riječki karneval slavi svoju 36. obljetnicu. Uspješnom organizacijom karnevala grad Rijeka postao je član Europske udruge karnevalskih gradova.