Kuglanje

Kuglanje slijepih u Rijeci ima dugogodišnju tradiciju. Ovim sportom počeli su se baviti još krajem šezdesetih godina. Tada su slijepi kuglali u sklopu Sportskog saveza invalida Rijeka. Odlazili su na državna prvenstva zajedno sa ostalim kategorijama invalida. Slijepe osobe bile su kategorizirane u dvije kategorije:

a) potpuno slijepe,
b) sa ostatkom vida.

Na tim natjecanjima slijepi kuglači bili su vrlo uspješni. Među najjačima bili su Ćop, pok. Toljanić, Kombol, Biondić i Muškardin.

Natjecanja na kojima su nastupale samo slijepe osobe započela su početkom sedamdesetih godina. Prvo prvenstvo slijepih Hrvatske održano je 1974. godine u Splitu. Od naših članova nastupili su Vladimir Ćop, koji je postao prvi prvak Hrvatske u B kategoriji i Mario Muškardin četvrti.

Od 1974. do 1992. godine održani su brojni turniri, kao i četveromečevi na kojima su nastupale ekipe Varaždina, Zagreba, Karlovca i Rijeke. Na tim četveromečevima naša ekipa je bila najuspješnija. Svake godine održavana su i republička prvenstva. Naša ekipa bila je više puta prvak Hrvatske. Pored ekipe imali smo višestruke prvake: u A kategoriji – Petar Biondić, u B kategoriji Vladimir Ćop, pok. Dario Bezina i Mario Muškardin.

Prvo prvenstvo slijepih kuglača u samostalnoj Hrvatskoj održano je u Varaždinu 1993. godine na kojem je u kategoriji B prvo mjesto osvojio Emil Punoš, a drugo Ivica Šegota. Od samostalne Hrvatske kuglanje slijepih krenulo je uzlaznom linijom. Počela su masovnija natjecanja, turniri, i ne više po regijama nego u svim većim gradovima. Tako je nastala takozvana liga od 9 turnira vezanih (svi pozivaju sve), Osijek, Slavonski Brod, Požega, Virovitica, Varaždin, Krapina, Karlovac, Zagreb i Rijeka.

Važno je napomenuti da od 1994. godine Hrvati kreću na međunarodnu scenu. Na turniru nacija u Košicama, Slovačka, u sazivu reprezentacije nastupili su naši igrači: Punoš i Šegota.

Naši kuglači na državnim prvenstvima od 1993. do danas su osvojili mnogo pehara i medalja. Ekipa je višestruki prvak Hrvatske, a Iva Kombol, Vladimir Ćop, Vedran Dumenčić i Mario Muškardin osvojili su zlatne medalje. Na liga turnirima tijekom ove 22 godine bili smo najuspješniji u Hrvatskoj, kako ekipno, tako i pojedinačno.

Naši entuzijasti u kuglanju: Emil Punoš i Mario Muškardin krenuli su na turnire u Europu. Prvi ispit imali su 1995. godine u Košicama. Sa njima je išla i kolegica Neda Štefanec iz Osijeka. Od 16 ekipa osvojili su vrlodobro treće mjesto. Od tada naši kuglači odlaze na mnoge turnire po Europi: Košice, Bratislavu, Levoča – Slovačka, Satu Mare – Rumunjska, Miškolc – Mađarska, Prag, Rokicani – Češka, Celje, Ljubljana – Slovenija. Sve te godine stalno smo pri vrhu, a često i na samom vrhu. Iste 1995. godine organizirali smo prvi Riječki međunarodni turnir u Crikvenici. Naš turnir doživio je 11. izdanje ove godine. Na njemu osim svih hrvatskih ekipa sudjelovale su ekipe iz Slovenije, Mađarske i Slovačke.

Na turniru nacija u Košicama 1996. godine u sastavu reprezentacije nastupio je Mario Muškardin i postao pobjednikom. Od odlaska na natjecanja u Europu morali smo prijeći na tri kategorije: b1) potpuno slijepi, b2) ostatak vida do 3% i b3) ostatak vida do 10%.

1997. godine održano je prvo europsko prvenstvo, koje je kasnije proglašeno neslužbeno. Na tom prvenstvu nastupili su: Zdravko Bulić i Mario Muškardin. Mario Muškardin postao je prvi europski prvak. Na narednim europskim prvenstvima nastupali su mnogi naši igrači (Rijeka daje najviše reprezentativaca), Zdravko Bulić, Ivan Kombol, Vladimir Ćop, Villiam Jelušić, Franjo Tus, Zlatko Vučenović, Vedran Dumenčić i Mario Muškardin. Reprezentacija Hrvatske do sad je jednom bila prvak Europe, tri puta druga i jednom treća. Od maših kuglača medalje su osvojili: Vedran Dumenčić, prvak Europe, Ivan Kombol – dva puta treći, a Franjo Tus i Mario Muškardin jednom treći.

Važno je naglasiti da je ove godine (2005.) Europsko prvenstvo uspješno održano u našem gradu Rijeci.

O pravilima igre i kategorizaciji za slijepe

Napomenuli smo da postoje tri kategorije:

B1 – potpuna sljepoća (obvezno nošenje zamračenih naočala)
B2 – ostatak vida do 3%
B3 – ostatak vida do 10% po IBSI

Kategorija B1 mora imati dodavača, kuglu baca smjesta s jednom ili dvije ruke.

Kategorija B2 mora imati dodavača, kuglu baca smjesta s jednom ili dvije ruke, ali ukoliko baca jednom rukom ima pravo nakon izbačaja iskoračiti.

Kategorija B3 nema pravo na dodavača, igra samostalno, kuglu može bacati s dvije ruke smjesta ili jednom rukom sa zaletom (kao i zdravi kuglači).

Igra se uvijek u punu postavu (9 čunjeva) 100 ili 120 hitaca.