Kreativci na festivalu inkluzivnih scena

Festival inkluzivne scene umjetnička je manifestacija koja se već osmu godinu organizira u Rijeci, a  kojom se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti.

Cilj festivala je osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne inprovizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima.

Nositelji festivala su Udruga osoba s  cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i plesni kolektiv Magija. Magija je plesna inkluzivna skupina koja okuplja osobe s cerebralnom i dječjom paralizom u Rijeci.

Drugoga dana 8. Festivala inkluzivnih scena „Preokret“, u četvrtak 15. lipnja 2023. godine, u izvedbenom programu za zainteresirane prijavitelje, upriličene su 3 plesne predstave  u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Četiri članice i član Kreativne radionice Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, sa još četvero zainteresiranih osoba, i 10 plesačica na maloj sceni HKD-a na Sušaku sudjelovalo je u inkluzivnoj plesnoj predstavi „Translations“.

„Translations“ je plesna predstava nastala u produkciji plesne kompanije All bodies dance project. Koreografkinja predstave je Naomi Brand, kanadska plesna umjetnica, koreografkinja, spisateljica, izvođačica i voditeljica koja njeguje jedinstvenu umjetničku praksu koja se proteže od rada sa profesionalnim plesačima do rada u zajednici.

U četrdesetak minuta koliko traje ova inkluzivna plesna predstava, plesačice su nas  uvodile korak po korak, postepeno podižući ritam. Ova predstava se stvara i doživljava kroz „nevizualna osjetila“, kroz zvuk pokreta, kroz osjećaj strujanja zraka, mirise, zvukove i slike kreirane u mašti kroz deskripcije. Radi svega spomenutog, možemo reći da je prilagođena za slijepe i slabovidne osobe.

Po završetku predstave, pohvalili smo voditeljicu i producenticu predstave,  Koraljku Begović i izvođačice, i iznijeli svoje dojmove i utiske,  kako smo kao slijepe osobe doživjeli predstavu.