Izlet u Čakovec

Čakovec, jedan od  najljepših hrvatskih gradova, smješten u srcu Međimurja na ravnici između dvije rijeke: Drave i Mure,  bio je odredište ovogodišnjeg  proljetnog jednodnevnog izleta Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. Ovaj put naši članovi imali su priliku upoznati se  sa sjevernim dijelom Hrvatske.

U subotu 26. svibnja  2018. godine u ranim jutarnjim satima okupili smo se na Trgu bana Jelačića u Rijeci, odakle smo autobusom krenuli na jednodnevno putovanje. Za cjelokupni izlet i kompletnu organizaciju, pobrinuo se predsjednik naše udruge Emil Mandarić. Pri samom polasku najprije nas je srdačno pozdravio, upoznao sa planom i programom izleta, te nam poželio ugodno putovanje i lijep provod u međimurskom  kraju.

Nakon kraćeg putovanja zaustavili smo se u Sesvetama, gdje smo predahnuli uz prvu jutarnju kavicu. Okruženi blagim brežuljcima  i žuborom bistrih  potočića, punim plućima  udisali smo svježi jutarnji  zrak u ovom pitoresknom kraju.

Oko 10,30 sati  stigli smo na odredište, tj. u Čakovec, gdje nas je dočekao turistički vodić. Uz njegovu  pomoć razgledali smo Čakovec, njegove kulturne i povijesne znamenitosti, brojne trgove i glavne ulice.

Najprije smo posjetili Centralni park Čakovec, koji je smješten u centru Čakovca. Park predstavlja spomenik parkovne arhitekture s estetskom kulturno-povjesnom  vrijednošću. U perivoju se nalazi više spomenika, statua, memorijalnih objekata i drugih kiparskih djela. Tu su među ostalima brončana statua hrvatskog bana Nikole Zrinskog Sigetskog i barokni kameni kip Svetog Jeronima.

Zatim smo krenuli u razgledavanje Starog grada Čakovca ili Starog grada Zrinskih, utvrđeni plemićki dvorac  u središtu grada Čakovca. U njemu je danas smješten raznovrstan i vrijedan stalni izložbeni postav Muzeja Međimurja. Cijeli se smještajni kompleks Starog grada nalazi okružen prostranom parkovnom arhitekturom Perivoja Zrinskih.

Posebno nas je impresionirala vojna postrojba Zrinske garde Čakovec, koja je simbol svoga grada. Zrinsku gardu Čakovec čine gardisti, topnik i bubnjarski orkestar koji u povijesnim odorama iz vrenena Zrinskih plijene pozornost javnosti. I mi   smo imali priliku uživati u toj atrakciji, jer su gardisti nekoliko puta prodefilirali od Muzeja do glavnog trga.

Oko 14,00 sati  uputili smo se u Prelog, gdje smo ručali u restoranu “Sport”  i uživali u domaćim međimurskim specijalitetima. Nakon ručka opustili smo se uz ples i glazbu. Većina izletnika slobodno vrijeme provelo je u dugim šetnjama uz akumulaciono jezero Dubrava.

Ovaj izlet ostat će nam u najljepšem sjećanju, jer je po svom sadržaju bio veoma raznolik, kao i priroda u kojoj smo boravili, a to se može doživjeti samo u Međimurju.