Dan otvorenih vrata u Udruzi slijepih Primorsko-goranske županije

Inicijativi Ureda za udruge Vlade RH odazvala se i Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, koja je na Pavlinskom trgu 4, u četvrtak 16. svibnja 2019. godine otvorila svoja vrata nositeljima lokalne vlasti, institucijama, organizacijama civilnog društva, građanima i slijepim osobama-članovima Udruge.

70 Godina svojega rada i djelovanja na području Primorsko-goranske županije,  Udruga je usmjerila na  poboljšanje kvalitete života osoba oštećena vida,  povećanje uključenosti slijepih osoba u lokalnu zajednicu, i senzibiliziranje javnosti za njihovu problematiku i mogućnosti. U društvenim prostorijama, posjetiteljima smo predstavili programe i projekte koje uz podršku i aktivno učešće članstva provodimo. Članstvo je uključeno u brojne edukativne, sportske, kulturne, zabavne i humanitarne aktivnosti.  Udruga podržava aktivnosti dvaju sportskih klubova koji su nastali iz redova članstva. Sportski klub slijepih Rijeka čiji se članovi nadmeću sa brojnim klubovima slijepih postižu zapažene rezultate u šahu, kuglanju i govornom pikadu za slijepe. Tri naša člana-kuglača, doprinose i vrhunskim rezultatima Hrvatske kuglačke reprezentacije.  Brojni su i značajni uspjesi članova Radio kluba slijepih „Galeb„. Udruga potiče i podržava aktivnosti sekcija: mladih, informatičara, žena i kreativne radionice. Kreativci su se predstavili radovima nastalim na ovogodišnjoj proljetnoj radionici.  Brailleovo pismo – osnova pismenosti slijepih osoba. Taktilne slikovnice, knjige na Brailleovom pismu i uvećanom tisku, reproduktori i snimači, elektronička povećala, računala i pametni telefoni su pomagala koja slijepim osobama omogućavaju obrazovanje koje je temeljni preduvjet za zapošljavanje. Nakon demonstracije i uz našu podršku i pomoć zainteresirani posjetitelji su i sami pokušali pisati Brailleovo pismo ručno pomoću tablice i šila i Brailleova pisaćeg stroja. Radeći na računalima i pametnim telefonima slijepe osobe se koriste čitačem zaslona i govornom jedinicom za što su posjetitelji iskazali zanimanje i pozorno su pratili prezentaciju vještina rada na spomenutim pomagalima.

Pri susretima poput ovoga nove posjetitelje upoznajemo na koji način pravilno pristupiti slijepoj osobi, kako uspostaviti komunikaciju sa njom te kako joj pružiti pomoć i podršku u određenim nastalim situacijama.

Nadamo se da će i našim dragim  posjetiteljima ovaj dan ostati u lijepoj uspomeni te da smo im svijet slijepih osoba barem malo približili.