Dan otvorenih vrata 2018. godine

Udruga slijepih Primorsko-goranske županije je i ove godine na poziv Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske dana 24. svibnja u vremenu od 09,00 do 18,00 sati otvorila svoja vrata građanima, nositeljima lokalne vlasti, institucijama i organizacijama civilnog društva. Cilj ove manifestacije je otklanjanje predrasuda i barijera    prema osobama s invaliditetom i predstavljanje programa i projekata koje provodi Udruga. U društvenim prostorijama Udruge postavljene su dvije tematske izložbe: izložba tiflotehničkih pomagala kojima se koriste slijepe osobe u svakodnevnom životu i radu, i izložba radova članova kreativne radionice nastalih u proljetnom ciklusu 2018. godine, dok je u službenim prostorijama zainteresiranim posjetiteljima demonstriran rad na računalu sa čitačem zaslona i govornom jedinicom.

Veliki interes posjetitelji su iskazali za Brailleovo pismo.

Nakon dobivenih uputstava zainteresirani pojedinci su pokušali pisati Brailleovo pismo ručno pomoću tablice i šila, i Brailleove pisaće mašine. Pored pomagala za pisanje prisutni su se upoznali i sa pomagalima koja osobe oštećena vida koriste pri čitanju(reproduktori za čitanje audio knjiga, knjige na Brailleovom pismu i uvećanom tisku, taktilne slikovnice,te mogućnosti čitanja pomoću računala sa čitačem zaslona i govornom jedinicom).

Uz spomenuta pomagala, izloženi su : govorni i taktilni ručni satovi i budilice, govorni toplomjer, govorni kalkulator, igraće karte, šah za slijepe, domino, žlice i posudice za mjerenje pri kuhanju, Brailleov metar i druga pomagala sa čijim smo načinom rada i mogućnostima upoznali zainteresirane posjetitelje.

Radovi članova Kreativne radionice uvijek privuku pažnju brojnih posjetitelja. Ove godine kreativci su izložili skulpture ruku rađene u tehnici gipsanog zavoja i papira.

Manifestacije poput ove uvijek iskoristimo kako bi što veći broj prisutnih upoznali na koji način pristupiti slijepoj osobi i ostvariti komunikaciju sa njom, te kako joj pružiti pomoć u pojedinim nastalim situacijama. Pored naših stalnih posjetitelja, prijatelja i partnera koji podupiru projekte i aktivnosti Udruge, ove godine nas je posjetio i značajan broj mlađe populacije (učenici i studenti), te je iskazao interes za problematiku slijepih i želju da osobno od slijepih saznaju što više o sljepoći i na koji način funkcioniraju slijepe osobe.

Snimatelj i novinarka lokalne TV postaje Kanal Ri snimili su prilog sa ove manifestacije, a izjavu o aktivnostima i projektima, te školstvu, zapošljavanju, umjetničkom izražavanju, sportu i problemima sa kojima se u svakodnevnom životu susreću slijepe osobe dali su predsjednik i tajnik. Pročelnica ureda za zdravstvo Primorsko-goranske županije gospođa Đulija Malatestinić u izjavi za medije osvrnula se na rad i djelovanje Udruge, suradnju i podršku kojom županija   podržava aktivnosti i potrebe osoba oštećena vida.