Izlet u Mali Lošinj

Ovogodišnji jesenski izlet Udruga slijepih Primorsko-goranske županije organizirala je 29. rujna 2018. godine na otok Mali Lošinj. Kako je Mali Lošinj vrlo atraktivna destinacija, za izlet se prijavilo mnogo članova, te je autobus bio maksimalno popunjen.

Na samom početku putovanja, organizator i voditelj Emil Mandarić  upoznao nas je sa planom i programom izleta, te nam poželio ugodan odmor na sunčanom Lošinju.  Putovanje od Rijeke do Lošinja bilo je vrlo zanimljivo zbog prirodne raznolikosti. Stalno se izmjenjuju mostovi, more, otoci, te raznoliki prirodni fenomeni, poput Vranskog jezera i sl.

Nakratko smo se zaustavili u trajektnom pristaništu Valbiska na južnom dijelu otoka Krka, odakle smo trajektom krenuli na drugu stranu obale tj. na otok Cres. Polusatna vožnja trajektom na valovima maestrala ugodan je osjećaj, s kojeg  se pružaju prekrasni vidici na naseljene i nenaseljene kvarnerske otoke. Stupajući na otok Cres bili smo zadivljeni plavetnilom koje ga okružuje: plavo nebo u visini, plavo more u dubini, posvud plava prostranstva. Visoke litice iznad mora  paraju plave visine. Usmjerili se pogled prema nebu, osim zrakoplova, vrlo lako može se primijetiti fascinantan let bjeloglavih supova, koji prepušteni zračnim strujama gospodarski kruže nad otokom u potrazi za hranom. To su naime najveće ptice koje lete s rasponom krila od 2,4 do 2,8 metara i dužinom tijela od 110 cm. Putujući dalje otokom Cresom ostali smo zadivljeni Vranskim jezerom. Prvo što impresionira je njegova veličina. U otočkom krškom ambijentu koje kronično oskudijeva slatkom vodom smjestilo se jezero dugačko 5,5 km i široko 1,5 km, a njegova prosječna dubina je 72 metra. Slatka voda je izuzetne kakvoće,  kojom se opskrbljuju stanovnici otoka Cresa i Lošinja. Najzanimljiviji fenomen je da dosada nije utvrđeno od kuda jezeru pritječe voda. Na istočnom dijelu  Cresa nastavlja se otok Lošinj, kojeg dijeli uski morski kanal kod  Osora.

Oko 10,00 sati stigli smo na odredište, tj. u Mali Lošinj, gdje nas je dočekao turistički vodič. Uz njegovu pomoć razgledali smo Mali Lošinj, njegove kulturne i povijesne znamenitosti, trgove i glavne ulice.

Lošinj, otok bujne mediteranske vegetacije, jedan je od najljepših kvarnerskih otoka. Zahvaljujući svom položaju i blagoj klimi postao je čuveno međunarodno klimatsko lječilište. Izuzetna prirodna raskoš stapa se sa  profinjenom ljepotom raskošnih vila i vedrinom novih hotela smještenih uz samo more, u sjeni stoljetnih borova.

Nakon razgledavanja grada posjetili smo Muzej Apoksiomena, koji je  jedinstvena  arheološko-arhitektonska kulturna institucija na našim prostorima, u cijelosti posvećena jednom eksponatu – grčkom brončanom kipu mladog atlete Apoksiomena. Kip je u podmorju pokraj otoka Lošinja, na dubini od 45 metara, pronašao turist iz Belgije 1997. godine. Apoksiomen je 1999. izvađen iz mora na čijem je dnu boravio gotovo dva tisućljeća.

Muzej Apoksiomena na originalan način priča priču o sportašu savršenih tjelesnih proporcija, umjetničkom djelu koje impresionira svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe. Brončani grčki kip Apoksiomena datiran je u 2. ili 1. st pr. Kr., a njegovo ime dolazi od riječi Apoxyomenos, grčkog naziva za prikaz atleta koji se čisti od ulja, znoja i pijeska nakon vježbanja ili natjecanja.

U 14.00 sati odsjeli smo u najpoznatijem i najatraktivnijem restoranu “Miomirisni vrt” gdje smo ručali i uživali u domaćim specijalitetima. Restoran je zaista smješten usred miomirisnog vrta.

Vrt je uređen po uzoru na otočke mirisne rajske krajolike. U vrtu raste preko250 samoniklih biljnih mirišljavica koje omirišuju lošinjsko-cresko otočje. Lošinj je otok kojeg, pored Jadranskog, oplahuju i sva mora svijeta zahvaljujući slavnim lošinjskim pomorcima, koji su s dalekih prekomorskih putovanja donosili  nepoznate biljke. Više od 100 ovih autohtonih biljnih svojti upotpunjuje miomirisnu vrtnu sliku. Vrtna biljna staništa uokviruju kameni suhozidovi – gromače, složeni u tradiciji otočkog pučkog graditeljstva.

Ostatak dana proveli smo u obilasku miomirisnog vrta, te u dugim šetnjama  uz more i borovom šumom.

Oko 17 sati napustili smo ovaj egzotični i pitomi otok. Putovanje smo nastavili uz  pjesmu i ugodno druženje, prepuni lijepih dojmova.

Kako plava boja, plavetnilo neba i mora pozitivno djeluju na raspoloženje, jer opuštaju i odmaraju dušu, tako smo i mi tijekom ovog  izleta upijali miris i snagu plavetnila kvarnerskih otoka.